S veterány k Baltu 2014

03.08.2014 00:00

Německo Dargen 3. 8. - 9. 8. 2014

 

Dovolenou s veterány k Baltu jsme plánovali a zařizovali bezmála dva roky. Hlavní krédo znělo: co nejrozumnější dostupnost a cena. Nakonec jsme vybrali ostrov Usedom. Vzdálenost 500 km. od Teplic nám vyhovovala a ubytování jsme našli ve vesnici Dargen asi 1 kilometr od pobřeží. Ubytování bylo rozděleno od apartmánů, přes obytné maringotky až po stany. Vše záviselo od ceny a rychlosti objednání. Celá dovolená se nesla v retro stylu a byla mu i podřízena, jak návštěvami retro muzeí nebo muzeí vojenských, ale i soukromých sbírek.

Jelo nás 9 automobilů a jeden motocykl vše z 50-70 let, většinou značky Škoda: 4 Octávie, po jedné Škodě 450, Škodě 1201 STW, Škodě 1202STW, Škodě 1000 MB a Lada2103, motocykl byl značky MZ 150.

Cestu jsme rozdělili na dvě etapy. První etapa Teplice - Seefeld a přenocování v radio muzeu a druhá etapa Seefeld – Dargen. Denně jsme ujeli asi 250 kilometrů. Kromě menší části cesty jsme nepoužívali dálnice, ale silnice vedlejší. Musím říci, že byly většinou v dobrém stavu a lemované stromořadími. Chování místních automobilistů bylo vstřícné a milé. Německo je rovinatá země, a proto jsme bez problémů udržovali rychlost okolo 70 km. v hodině. V každé denní etapě byly zastávky na jídlo, odpočinek, či návštěvu nějaké místní zajímavosti. Můžeme zmínit muzeum veteránů v Calau nebo klášter v Chorinu.

V Dargenu jsme měli domluvený výlet historickým autobusem do Swinoujšcie. Konal se druhý den po našem příjezdu, autobusem Ikarus upraveným pro potřeby vlády jako konferenční, místo sedadel byla otočná křesla. V městě samém jsme navštívili jedno z místních vojenských muzeí, umístěném v bývalém obraném opevnění. Následovala volná prohlídka města. Den jsme ukončili večerním posezením u grilu.

Druhý den pobytu jsme navštívili vesnici Karnin s torzem původního železničního mostu a muzeum Peenemunde, známou válečnou vývojovou základnou tajných zbraní a raket.

Třetí pobytový den jsme si nejprve prohlédli muzeum v Dargenu, ve kterém jsme byli ubytovaní a odpoledne jsme jeli na výlet na sousední Polský ostrov Wolin. Mezi ostrovem Usedom a Wolin nejsou mosty, a tak jsme použili místní bezplatnou trajektovou dopravu.

Nutno zmínit, že večery, a na Wolinu i odpoledne, jsme věnovali koupání v moři, které nás překvapilo svou 24°C teplotou. Jen jantar jsme si koupili ve stánku, na pláži jsme žádný nenašli.

A pak už nás čekal jenom návrat, nejdříve do Seefeldu, část naší výpravy si jela vlakem prohlédnout Berlín, a pak druhý den už domů do Čech.

Díky všem, kteří s námi jeli a hlavně našim autům,že to s námi vydržela a bezpečně nás dovezla domů.

Rádi předáme pro případné zájemce další informace.

 

autor: Karel Našinec