Ústecká rallye 2008

19.07.2008 00:00

 

Letošní Ústecká rallye byla pro nás značně netypická. Většina členů ji sledovala jako diváci. Čest našeho klubu zachránil Viktor se svým Žigulíkem. Ostatním pracovní povinnosti zabránily jet. Vyzkoušeli jsme si pozici diváků a po prvé na mávání neodpovídali a sami ho provozovali. Čekali jsme na veteránskou kolonu před Mírovým náměstím v Ústí nad Labem. Přijela spousta známých z jiných akcí či ročníků. Objevila se i nová auta, bylo na co se dívat. Někteří účastníci přijeli ukázat a předvést nové objevy svých sbírek. Naše kategorie poválečných aut byla slušně zastoupena. Objevila se např. nádherně zachovalá Dacia z jedné z prvních sérií, několik malých Fiátků, velice pěkný Renault 4CV a spousta červených Felicií.

Trať vedla ústeckým a teplickým okresem. Z Ústí se jelo na Dubice, Řehlovice, Rtyni až do Teplic na Zámecké náměstí, kde byl oběd. Odpoledne soutěž pokračovala z Teplic na Košťany, Střelnou, Dubí, Krupku a z Chlumce do Ústí, kde byl v areálu vysokoškolských kolejí cíl. První polovinu soutěže jsme mimo soutěž mohli jet také. Viktor nás vzal s sebou. Byl to můj první zážitek, kdy jsem se nemusel věnovat řízení, ale mohl sledovat kolonu veteránů, odpovídat na pozdravy přihlížejících a obsluhovat výstražné zařízení ve Viktorově autě. Soutěž jsem mohl pozorovat jen z dálky, ať už házení šipkami, hádání předmětů, nebo výměnu svíček na připraveném motoru.

V Teplicích na Zámeckém náměstí byla prezentace a oběd. Diváků byla spousta a prostředí na focení výborné. Tam jsme s manželkou kolonu opustili, ale nedalo nám to, a protože druhá trasa soutěže vedla kolem našeho bydliště, očekávali jsme příjezd a fotili. Laďka ještě kousek jela s Viktorem, který nás na chodníku viděla ochotně zastavil. Já jel Renaultem za nimi a byl svědkem humorné situace:

Na jedné křižovatce se vytvořila kolona veteránů, protože se jelo z vedlejší. Viktor předjel, postavil Žigula do křižovatky a začal řídit dopravu. Nutno říci, že k autu VB měli a mají mnozí řidiči větší respekt. I mnozí diváci nejprve zkameněli a pak se jim na tváři rozzářil úsměv a o to víc mávali.

Na závěr musím říci, že lituji, že nám okolnosti zabránily letošní ,,ústeckou" jet. Ale příští rok si to určitě vynahradíme...