Veteráni nejen Kroměřížskem

02.08.2008 00:00

 

V rámci naší klubové akce „Léto s veteránem“, jsme se 2.8.2008 zúčastnili 1.setkání historických vozidel v Kroměříži „Veteráni nejen Kroměřížskem“. Vyjeli jsme se třemi auty ráno okolo 8:00 hod z našeho ubytování v Buchlovicích a přesně podle dispozic dorazili v 9:00 hod na hlavní Kroměřížské náměstí. Co jsme tam viděli předčilo všechna naše očekávání! Namátkou můžeme jmenovat Pragu RND, autobus Škoda RO a Škoda 706 RTO, z osobních aut několik předválečných Mercedesů, překrásnou Pragu Baby, dva automobily Walter, hadimršku, Tatru 502 s karoserií od Sodomky, Ford T z roku 1917 a po příjezdu Samohýlových ze Zlína i bleděmodrou Bugatti a otevřený Horch. Potěšilo nás, že kategorie poválečných vozů byla hojně zastoupena Tatraplány, Tatrami 603, malými fiátky, Wartburgy, Simcami a nám blízkými Škodami Octavie a několika Spartaky a k mému překvapení většinu typu Standart. Nemůžeme všechny vozy vyjmenovat a zapomenout na množství motocyklů, většinou jako auta v excelentním stavu.

Po přihlášení nám byly přiděleny vstupenky na věž a na oběd. Naše děvčata šla na věž a my na náměstí provozovali mužné odborné plky, kterým rozumí zase jen ten, kdo je potrefen veteránismem. Počasí bylo shovívavé, bylo krásně. Trať byla rozdělena na dvě poloviny. A + B. Start i cíl každé půlky byl na náměstí v Kroměříži. Pro usnadnění orientace, kdo jede jakou polovinu, bylo rozlišení v číselné serii a barvě startovních čísel. Celá trasa byla dobře značená a vedla v okolí Kroměříže. Byla zpestřena několika zastávkami s úkoly, jak teoretickými, tak praktickými. Příkladně střílení vzduchovkou, házení měkkým klínovým řemenem, hádání předmětů, určování odlišností na vývozové Škodovce, určování roku a typu torza řemenáče. Uprostřed soutěže byla jízda zručnosti a musím říci, že dala zabrat, ale byla perfektní.

Po ukončení jízdy a odevzdání listin s body se konala spanilá jízda městem. Během ní měli pořadatelé čas sečíst body a připravit vyhlášení výsledků. Člen našeho klubu, Viktor, s Ladou VB převzal cenu za nejvzdálenějšího účastníka. Myslím si, že udělal pro nás velký kus propagační práce, protože byl stále v obležení obdivovatelů.

Na závěr nutno říci, že se akce pořadatelům povedla a jsme jako klub rádi, že jsme se ji mohli zúčastnit.

autor: Karel Našinec